+34936653754 | contacto

escaen

SALA DE PRENSA

28 Sep

La FIHRT demana que cal protegir a empreses i treballadors sense distinció per la seva activitat

La FIHRT demana que cal protegir a empreses i treballadors sense distinció per la seva activitat i durant el temps necessari, i qualifica d’insensible la proposta de l’Executiu d’excloure l’hostaleria, fet que arrossegaria a la fallida, de facto, a tot el sector HORECA.

Barcelona, 27 de setembre de 2020. La pròrroga dels ERTE més enllà de setembre és un fet que preocupa al sector a més dels mateixos treballadors en ERTE que continuen cobrant la prestació per desocupació del SEPE. 

La decisió de la Seguretat Social de que aquesta pròrroga fins a cap d'any sigui només per al sector del turisme, ens causa gran preocupació, i perquè no dir-ho, por pel futur al que ens estan abocant des del Govern d’Espanya.

Un dels sectors que quedarien fora de la pròrroga dels ERTE més enllà de setembre són els professionals del sector de l'hostaleria. Cal recordar que l'última xifra oficial de treballadors en ERTE a Espanya és de 773.000 persones.

El Govern ha proposat a la patronal i als sindicats que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTE) de força major es prorroguin més enllà de setembre només per a alguns sectors. Entre aquests els serveis d'allotjament, les agències de viatge, així com els espectacles. Aquests sectors sumen, amb xifres de finals d'agost, 140.312 persones en un ERTE d'aquestes característiques.

En la proposta de l'Executiu quedarien fora la resta de sectors, entre els quals s'inclouen el comerç o la restauració. En total, els sectors exclosos sumen 523.344 persones en ERTE de força major. És a dir, en l'últim esborrany que ha posat sobre la taula el Govern, quedarien fora de la pròrroga el 78% dels afectats.

Segons les dades del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, a finals d'agost hi havia 812.438 persones en ERTE. La majoria, 663.656, seguien en un expedient per força major, i els que tindrien garantida la pròrroga, serien uns 140.312 treballadors.

La divisió que ha proposat el Govern té en compte els codis d'activitat empresarial (CNAE) per a delimitar quins sectors podrien prorrogar els seus expedients. 

Catalunya és una de les principals destinacions turístiques mundials, rica en recursos naturals i culturals, amb un sector madur, diversificat i internacionalment reconegut que contribueix amb més de l’11% a la riquesa total donant feina a més de 400.000 persones, és a dir, un 14% del total dels llocs de treball. Cal destacar la major rellevància del sector en determinades àrees geogràfiques de Catalunya, com Terres de l’Ebre, la Costa Daurada, la Costa Brava i la ciutat de Barcelona, així com en les economies de determinades comarques, com l’Aran, el Pallars Sobirà, el Berguedà, el Baix Empordà, la Cerdanya, el Garraf i l’Alt Empordà. El Turisme és un dels sectors estratègics a Catalunya, a l’Estat Espanyol i a Europa, amb una incidència transversal molt important sobre l’economia, perquè de forma indirecta la resta de sectors econòmics depenen del funcionament d’aquest sector

Davant l'esborrany presentat per l'Executiu el sector ha quedat perplex. La situació és dramàtica, prop de la desesperació davant aquest anunci. 

Tanmateix, en el cas del Cost de les exoneracions, demanem que hi hagi canvis en els percentatges que s'estalvien les empreses i que aquests siguin majors per a aquells treballadors que no han pogut tornar als seus llocs de treball.  El sector es troba molt afectat per la pandèmia, i la manca de liquidat és evident. Les reduccions d’aforament i els rebrots han fet encara més mal a un sector ferit de mort amb el COVID19. Si pensàvem que amb l’estiu agafaríem aire, els rebrots i les mesures restrictives de l’activitat, han tingut l’efecte invers.

Tanmateix, les mesures proposades en el “PLA DE XOC PER AL TURISME. La reactivació i el rescat del sector turístic”,presentades el passat 2 de juny de 2020 per PIMEC TURISME, continuen plenament vigents, car cap de les propostes s’ha materialitzat, ni pel Govern de la Generalitat, ni pel Govern de l’Estat. Demanem el rescat del Sectordemanem Ajudes, no pas ICOs.

En el cas de que el Govern d’Espanya decideixi finalment excloure el sector de la restauració i del comerç dels ERTES, serà el responsable de la destrucció de l’ocupació i de la desaparició de més d’un 40% de les empreses del sector. Segons dades de la Seguretat Social, hi ha prop de 300.000 treballadors de l’hostaleria cobrant encara dels ERTE.

La FIHRT

La FEDERACIO INTERCOMARCAL D’HOSTALERIA, RESTAURACIO I TURISME, FIHRT, es troba Integrada per GREMI D’HOTELERIA DEL BAGES, GREMI D’HOTELERIA I RESTAURACIÓ DE VILANOVA I LA GELTRÚ, GREMI COMARCAL D’HOSTALERIA I TURISME DE SABADELL, GREMI COMARCAL D’HOSTALERIA I TURISME DE L’ALT PENEDÈS, GREMI EMPRESARIAL D’HOSTALERIA DE TERRASSA I COMARCA, GREMI D’HOSTALERIA I TURISME DE L’ANOIA, GREMI D’HOSTALERIA I TURISME DEL BAIX LLOBREGAT CENTRE-NORD, GREMIO DE HOSTELERÍA DE CASTELLDEFELS Y BAIX LLOBREGAT, GREMI D’HOSTALERIA I TURISME DEL VALLÈS OCCIDENTAL SUD I BARCELONÈS, GREMI D’HOSTALERIA DE SITGES, GREMI D’HOSTALERIA DE VILADECANS, GREMI COMARCAL D’HOSTALERIA DEL SOLSONÈS, l’ASSOCIACIÓ D’EMPRESARIS D’HOSTALERIA I TURISME DEL MOIANES I OSONA i el GREMI EMPRESARIAL DE PRODUCTORS, DISTRIBUIDORS, RESTAURADORS I HOSTALERS DE LES TERRES DE L’EBRE, DELTA SUBLIM, ASSOCIACIO FORQUILLA BADALONA, L’ASSOCIACIÓ DE RESTAURACIÓ I HOTELERIA DE LA VALL DE LLORS (ARH), i L’ASSOCIACIO D’HOTELS DEL VALLES ORIENTAL (HVO), UNIO DE BOTIGUERS DE SANT VICENÇ DELS HORTS, ASSOCIACIÓ COL.LECTIU GASTRONÒMIC ALCANAR I LES CASES, UNIO DE BOTIGUERS I COMERCIANTS D’ESPLUGUES DE LLOBREGAT, l’ASSOCIACIO DE COMERÇ I SERVEIS DE CAMARLES I LLIGALLÓS, ADELA l’ASSOCIACIÓ D’EMPRESARIS DE L’AMPOLLA, ASSOCIACIO FECOTUR DELTEBRE, ASSOCIACIÓ DE BOTIGUERS I COMERCIANTS D'OLESA, SOM EBRE, PLAT I GOT ASSOCIACIÓ D'EMPRESES DE RESTAURACIÓ DE TORTOSA, ASSOCIACIO EMPRESARIAL FORUM CALAFELL, GREMI D’HOSTALERIA DEL BAIX PENEDÈS, ASSOCIACIÓ D’EMPRESARIS D’HOSTALERIA DE TARRAGONA, COL·LECTIU DE CUINA LA RÀPITA · DELTA DE L’EBRE, ASSOCIACIÓ D'HOSTALERIA I TURISME DEL BERGUEDÀ, ASSOCIACIÓ DE RESTAURADORS D'AMPOSTA, ASSOCIACIÓ D'HOSTALERIA DE LES TERRES DE L'EBRE (AEHTE), AET TARRAGONA CIUTAT, AEH BAIX CAMP, AEH ALT CAMP, AEH CONCA DE BARBERÀASSOCIACIÓ HOTELERA TARRAGONAASSOCIACIÓ DE RESTAURANTS DE TORREDEMBARRAAEH SALOUAEH CAMBRILSAEH VILA-SECA PRIORAT ENOTURISME.

 

La FIHRT representa prop de 4.500 empresaris, autònoms, pimes i micropimes.

Visto 82 veces Modificado por última vez en Lunes, 28 Septiembre 2020 12:10

logotrans

Carrer Pintor Serrasanta, 4
Tels. 93 665 37 54
Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
08860 - Castelldefels Barcelona

 

gencatfullbackgroundwhite90